Amazon Uygulaması Google Play Store’dan Kaldırıldı

384

Dünyanın en büyük arama motoru Google ile yine dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olan Amazon karşı karşıya gelmiş durumda. Her ne kadar ilk bakışta Google ile Amazon faaliyet alanları itibari ile alakasız gibi görünseler de aslında durum tam tersi. Ne demişler “Şeytan ayrıntıda gizlidir.”

google-amazon-uygulamasini-magazasindan-kaldirdi-705x290

Google ile Amazon arasındaki gerilim .buy alan adının Amazon tarafından satın alınması ile patlak verdi. Oldukça değerli olan .buy alan adı için iki dev şirket kozlarını paylaştılar ancak yarış sonunda 4,6 milyon $ gibi oldukça ciddi bir rakama .buy alan adı Amazon’un oldu. Google bu yarışı kaybetmekten ve Amazon’un Android işletim sistemini kullanan telefonlarında Google uygulamalarına ve Play Store mağazasına yer vermeyişi onu son ve ölümcül darbeyi indirmeye yöneltti. Google Play Store‘dan Amazon uygulamasını kaldırdı.

Amazon-vs-Google-Play

Google için .buy kodlu alan adı ne kadar önemli derseniz bu o kadar önemli değil gibi gözükse de aslında bir o kadar önemli. Google reklam gelirlerinde son yıllardaki Facebook atağı dolayısıyla düşüşler yaşıyor ve bunu çözmek için çareler arıyor. Facebook’un sosyal ağ platformunu gittikçe daha etkin ve reklama dönük hale getiriyor oluşu ister istemez Google aramalardan elde ettiği reklam gelirlerini etkiliyor. Eğer Google .buy alan adını almış olsaydı bunu dünya genelinde sağladığı milyarlarca reklam üzerinde direk satın almayla alakalı bir yeniliğe dönüştürme ve bunun üzerinden direk ürün satışına imkan verecek bir protatip platform geliştirmek istediğine dair sızan haberler bulunuyor. Elbette .buy alan adını Amazona’a kaptırmış olmak Google için fazla büyütülecek bir sorun değil zira Google hala interneti domine eden en büyük güç.

Play Store üzerindeki Amazon uygulamasının asıl kaldırılma nedeni ise Google’ın işletim sistemi üzerinde Google’a ait uygulamalara izin verilmemesi Google’ın istediği bir seçenek değil. Android ücretsiz bir işletim sistemi olabilir ancak burada Google ile ters düşmek pek akıllıca bir karar olmayacaktır. Özellikle mobil ekosistemin %85 lik kısmının Android işletim sistemi ile çalıştığı ve her geçen gün buna daha fazla adapte olduğu düşünülecek olursa Amazon’un geri adım atması olası bir öngörü olacaktır.

Google’ın restini gören Amazon, Play Store üzerinden kaldırılan uygulama yerine Amazon Shopping adlı uygulamayı yayınladı. Bakalım Google ve Amazon gibi iki dev ortak bir noktada buluşabilecek mi?

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments