USB Type-C Nedir?

546

Son zamanlarda adından sıkça söz edilmeye başlanan USB Type-C, en genel haliyle USB 3.1 standartlarına uygun bir USB cihazı. Farkı ise iki taraftan da kullanılabilir özellikte olması! Evet, iki yönlü takılabilen bu USB cihazı sayesinde, yanlış takma ihtimali tarih oluyor.

Geliştirici firması olan Promoter Group, teknolojinin en dikkat çekici özelliği olarak, cihazın iki yönlü olarak da kullanılabilmesine dem vuruyor. Teknoloji sayesinde, USB kablonuzun hangi yüzü arka tarafta, hangi yüzü ön tarafta düşünme derdi son bulacak.

Teknolojinin bir diğer güzel yanı ise dört farklı tip giriş şekli olan USB, HDMI, VGA, Display Port ve güç giriş tiplerini tek bir noktada toplama özelliğinde. Bu sayede farklı kullanım amaçlarını tek bir kablo ile sağlayabilirsiniz. İsterseniz, yeni model akıllı televizyonunuzun HDMI girişini bir ucuna, USB girişini, Flash belleğinize bağlayıp içerisindeki filmlerinizi izleyebilir, isterseniz VGA çıkışını oyun konsoluna, diğer ucunu LCD’nize bağlayıp, full ekran boyutlarında oyunlarınızı oynayabilir, isterseniz de sıradan bir USB cihazı olarak kullanabilirsiniz. Gerek kullanım kolaylığı, gerekse de kullanım çeşitliliği ile gerçekten son zamanlarda çokça tercih edilen bir teknolojik gereç, USB Type-C!

Teknolojinin en güzel yanlarından biri de şüphesiz, farklı çıkışlara onlarca farklı kablo ile kablo karmaşası doğuran cihazların bu karmaşıklığını geride bırakması. Cihaz ayrıca microUSB’lere çok benzeyen bir tasarıma sahip. Boyutları 8.4mm genişlik, 2.6mm kalınlık şeklinde. Bu müthiş cihazın boyutları sizi aldatmasın, 10Gbps’ye kadar veri aktarımına olanak tanıyan güçlü bir model. USB Type-C’nin bir diğer güzel özelliği de cihazlar arası güç aktarımı sırasında 100W’lık bir güç aktarımına olanak vermesi.

Yakın zamanda tüm bilgisayarlarda yerini almaya başlayacak olan bu teknolojik cihaz, modern teknoloji ürünleri arasında zirvede olan Macbook, ChromeBook Pixel’de hali hazırda bulunmakta. Yakın gelecekte bu modelin, telefonlarda da kullanabilecek bir protatif halini alması bekleniyor. Böyle bir durum olması halinde, başka bir cihaz aramadan, veri aktarımı, güç aktarımı tek bir cihazla mümkün olabilecek. Bu hızla ilerleme devam edilirse, bu yakın geleceğin sanılandan çok daha kısa sürede gerçekleşeceğini görmemiz muhtemel.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments