Kapasitif Ekran Nedir

34

Kapasitif Ekran Nedir?
Aslında ilk çıktığı zamanlarda yani 2011 – 2012 yıllarında bu konulara oldukça aşina olabildiğiniz dokunmatik telefonlarda halen günümüzde dahi bu teknolojinin kullanıldığını görebilmekteyiz. Aslında bu kapasitif bu ekran dokunmatikliğinin son hali, yani daha öncesinde de rezistif dediğimiz daha basit bir ekran teknolojimiz bulunmaktaydı. Aslında o zamanlar bu ikisi arasındaki farkı daha rahatlıkla görebilirdiniz. Şimdi ise kapasitifi daha iyi anlatabilmek için ikisinin de açıklamalarını yapmaya çalışacağız.

Öncelikle Rezistif ekrana bir göz atalım. Rezistif ekran Şu an kullandığımız telefon ekranlarının ilk modeliydi. Eski telefonlardan belki hatırlarsınız. Ekranı büyütmek istediğimizde iki parmağımızı kullanamaz ya tekiyle iki kere üstüne tıklar ya da üzerine basılı tutarak yukarı ya da aşağı yapardık. Diğer bir kullanım terimi olarak ta dirençsel olarak ifade ediliyordu. Yani ekranın size tepsi vermesi için biraz bastırmanız ve ona baskı uygulamanız gerekiyordu. Çünkü bu tip ekranlarda iki ince katmak bulunmaktadır. Katmanlar arası parmağınızla dokunduğunuzda etkileşime geçen sinyallerin aktarımı için yeterince güç uygulamanız gerekiyordu. Yani tam bir işkence idi telefon kullanmak. Bu anlattığım kullanım konusundaki fark ama bir de malzeme üzerinde fark bulunmaktaydı. Çünkü rezistif ekran dokunulduğunda çok çabuk çizilebiliyor ve üzerinde çok çabuk iz bırakabiliyordu. Neyse ki çok geçmeden kapasitif ekranlar çıktı ve bizim bu durumdan kurtardı.

Kapasitif ekrana gelecek olursak, hassas dokunuş olarak ta ifade edilmektedir. Bu tarz ekranlarda içerisinde izole edici katmanlar bulunur. Bu katmanlar insan üzerindeki etkileşimli olan elektriği iletmek ile görevlidirler. Siz bir kapasitif ekrana dokunduğunuzda, ekran üzerindeki elektriksel alanı değiştirirsiniz. Sistem bu şekilde ilerler. Ekrana bağlı haraketleri işlemci inceleyerek ona göre komut verir. Ama bu durum sadece sizin parmak dokunuşlarınıza göre odaklıdır. Çünlü elektrik iletimine ve etkileşimine göre hareket eden bu sistemde eldiven ile ya da farklı bir kalem hareketi ile işlemler yapamazsınız. Bu ekranın faydası ise camın daha dayanıklı olması, ekranın ötekine göre çizilmelere ya da kırılmalara karşı dirençli olması ve kullanımının çok daha kolay olmasıdır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments