Android M Yenilikleri

321

Sadelik ve basitlik Material Design ivmesinden bu yana Google için vazgeçilmez noktalar oldu ki bu noktadaki kullanıcı geri dönüşleri de yapılanların haklılığını ortaya koyuyor. Google son olarak duyurduğu mobil işletim sisteminin en yeni üyesi olacak olan Android M içinde bu çizgide adımlar atacak.

İşte Android M ile gelen yeniliklerden bazıları.

Uygulama İzinleri

Android M kulllanıcılara yükledikleri uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol ve erişim sağlama imkanı vermeyi hedefliyor. Normal koşullarda yüklediğimiz her uygulama yükleme esnasında sizden uzun bir izin listesini onaylamanızı istiyor ve bu noktada kabul etmezseniz zaten uygulamayı yüklemenize izin vermiyor. İşte tam da bu noktada işler değişiyor. Android yüklediğiniz uygulama üzerinde size hangi konularda izin vereceğinizi seçme şansı veriyor. Basit bir örnekle WhatsApp uygulaması üzerinde konumu bilgilerinizi paylaşmak yada tam tersini yapmak size kalmış bir seçenek olacak.

google-io-android-m-0105.0

Web Deneyimi

Google Chrome mobil deneyimini maksimize etmek adına burada da Chrome Custom Tabs adını verdiği bir yeniliği kullanıcılara sunuyor. Chrome ile diğer uygulamalarınız arasında entegrasyon daha da ileri boyuta taşınmış, twitter üzerinden bir linke tıkladığınız anda bu link anında ve cihazın performansını etkilemeden ekranınızda beliriyor. Bu özellik ile sadelik ve güvenlik önlemleri de ayrıca geliştirilmiş.

google-io-android-m-0106.0

Uygulamalar Arası Link Paylaşımı

Android M ile uygulamalar arasında link paylaşımı her zaman olduğundan daha basit ve hızlı. Google Kitaplarda bir kitap okuyor ve belirli bir metni paylaşmak istediniz anında paylaşım imkanına sahipsiniz.

 

Android Pay

Mobil ödeme uygulamaları çığ gibi büyürken bu alanda elbette Google geride kalamazdı. Hele en büyük rakibi Apple Pay almış başını giderken. Google Android Pay platformunu Amerika ve dünya genelinde yüzlerce iş ortağı ile tamamen erişilebilir ve kullanıma sunuyor. Kullanımı da oldukça basit. Uygulma içine yüklediğiniz kart bilgileriniz de üçüncü parti uygulamalarla kesinlikle paylaşılmazken Android Pay tarafından otomatik olarak oluşturulan sanal kart bilgileri ile ödemelerinizi çekinmeden ve bir tık ile kolayca yapmanıza imkan veriyor.

google-android-m-pay

Bu alandaki hızlı gelişime Google aslında başka bir hazırlıkla daha girmek üzere. Aradığınız web sonuçları üzerine “satın al” (buy) butonu koyarak çok daha hızlı ve kolay alışveriş yapabileceğiniz günler çok da uzakta değil. E-ticaret alanına Google adım atar mı bilinmez ama bu piyasada yer alan şirketler için oldukça endişe verici bir gelişme.

google-io-android-m-0107.0

Parmak izi desteği

Güvenlik çağımızın en büyük tartışma konularının başında geliyor. Gün içinde megabaytlarca veri üretiyor netin her alanında izler bırakıyoruz. (Hiç Google arama geçmişinize baktınız mı? Bakın bakalım neleri aramışsınız.) Elimizin altından hiç ayırmadığımız akıllı telefonlarımız bizler hakkında o kadar çok veri barındırıyor ki, onu kaybetmek başımıza gelecekler listesinin en başında yer alıyor. Durum böyle iken ve hali hazırda Apple bu alanda epey ilerleme kaydetmişken Google da geri durmadı ve parmak izi desteğini Android platformuna sonunda getiriyor. Ayrıca bu özelliğin Android Pay ile entegre çalışacağını ve ödeme konusunda kullanıcılara çok büyük kolaylık sağlayacağını da eklemiş olalım.

Android-M-fingerprint

Güç ve Şarj

Yazılım boyutunda ve donanım alanında bu kadar ivme yakalanmışken bataryaların ömrüne ve şarj sürelerine bir çözüm bulunamaması tam bir tezatlık abidesi desek yeridir. Android iM ile kullanıcılar bu sorunun çözümüne bir adım daha yakın. Google “doze” adını verdiği sistemle siz uyurken veya telefonunuz ile tam bir etkileşim içinde olmadığınız anlarda veri kullanımını ve update aralığını otomatik olarak durduruyor ve telefonun batarya ömrünü 2 katına çıkardığını iddia ediyor. Ayrıca bu uygulamayı da düzenleme imkanınız bulunuyor, kullanmadığınız anlarda dahi olsa belirlenmiş kişilerden gelecek önemli mesajlar size bildiriliyor olacak. Yani iletişimden kopmak yok.
Diğer bir nokta ise şarj noktasında. Android M ile birlikte cihazlarınızı şarj etmede kullanacağınız şarj cihazları USB C şarj teknolojisine evrilmiş olarak gelecek. Şarj kablosunun doğru noktasını bulmak gibi bir sorunla uğraşmanız gerkemeyecek. Ayrıca usb kablosunu telefonunuza taktığınız anda ekranda otomatik belirecek seçenekler ile ne yapmak istediğinize karar vermek yine sizin elinizde olacak.

google-io-android-m-0111.0

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments