‘Facebook Credits’ Servisi Banka Olma Yolunda

351

facebook-banka-olma-yolunda

Facebook yer yüzünde gelmiş geçmiş en büyük ve kitlesel etkiye sahip sosyal ağ. Bugün Facebook 1,5 milyarlık popülasyona hitap ediyor. En küçük bir gelişme dahi dakikalar içinde milyonlarca kişi tarafından görüntülenebiliyor, yeni medyanın kralı. Ve sadece altı aylık bir gelişim sonrası Afrika’da ucuz internet ve internete erişimi sağlayan mobil ürünleri içeren “internet.org” projesi şirkete Afrika kıtası üzerinde 100 milyon kullanıcı sağladı bile.

Sosyal ağ alışılagelmiş masaüstü platformunu mobile başarılı şekilde transfer edince başarısını taçlandırdı. Ve bunun meyvesini de gayet net görmek mümkün, en büyük rakibi Google‘ın reklam gelirlerindeki azalış buradaki gelişme hakkında yeterli datayı sunuyor.

faecbook-mobil-gelirler

Facebook oyun platformu için geliştirilmiş, oyunların pazarlanması, oyun içindeki satışları sağlayan Facebook Credits platformu ile ciddi kazançlar elde ediyor. Sosyal ağın yeni büyük hamlesi ise buradan yola çıkarak küresel boyutta para transferini Facebook üzerinden mümkün hale getirmek. Zaten hali hazırda insanların, birçok para transferi platformuna Facebook profilleri ile giriş yaptığı düşünülecek olursa atılmak istenen adımın büyüklüğü ve getirisinin ne derece yerinde bir adım olacağı görülebilir.

facebook-credits-banka-olma-yolunda

Facebook para transferini mümkün kılacak hamlesi için İrlanda’da bankacılık lisansı için başvuru bile yapmış. Eğer böylesine muazzam bir güç Facebook’un eline geçerse sosyal ağın finansal sektördeki en kuvvetli oyuncu olacağı aşikar. Hiçbir bankanın böylesine devasa nüfus potansiyeli yok çünkü. İnsanların hayatlarının her anının sosyal ağ üzerinden aktığı bir çağda ödemelerinin de bu platform üzerinden gerçekleşmesi oldukça mantıklı ve uygulanabilir.

facebook-banka-olabilir-mi

Buradaki kör nokta ise Bitcoin gibi oldukça güvenli olduğu iddia edilen bir sistemin bile hacklenebildiği bir ortamda Facebook’un bu işi nasıl başarı ile gerçekleştirebileceği. Artı halen çözülememiş olan güvenlik ve gizlilik sorunları. Ki bu noktada şirketin bu talepleri ciddiye almadığını söyleyebiliriz. Açılmış ve sonuç bekleyen onlarca dava halen devam ediyor. Ancak üzerinde çalışılan bu fikir eğer başarı ile hayata geçirilir ve insanlar bunu kullanmaya başlarlarsa işte o zaman Facebook, yaratıcısı Mark Zuckerberg‘in hayali olan “dünyayı birbirine bağlama” eylemini gerçekleştirmek için en ciddi adımlardan birisini atmış olacak.

Dünya her geçen gün evriliyor ve eskiden gelen hiçbir şey gelmekte olanın karşısında duramıyor. Bakalım gelecek bizlere daha neleri yansıtacak…

Kaynak: The Telegraph , Facebook

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments