Hackerlar Fotoğraftan Parmak İzi Kopyalayabilir Mi?

1101

Hackerler. Çağımızın ninjaları denebilecek yetkinlikte becerilere sahip takip edilemeyen, onlar istemediği sürece bulunamayan bir grup. Modern dünya ve internetin nimetlerinden sonuna dek yararlanan grup da denebilir.

Diğer taraftan gizlilik ve güvenlik için biyometrik teknolojilerin en iyi güvenlik seçeneği olduğu iddia ediliyordu ta ki bu haftaya dek. Ama ortaya çıkan iddialar bunun aslında hiç de sanıldığı gibi güvenli olmadığını ortaya koydu. Zaten bu gün düşününce mahremiyet ve diğer geleneksel kavramların ne derece komik olduğunu anlamamak mümkün değil, zira bugünün yaşam stili tüm bu kavramları imkansız kılıyor.

hackerler-parmak-izini-kopyaladı

Hackerlar sadece bir kamera ile parmak izlerini çalabileceklerini iddia ettiler. Yani bir fotoğrafta parmağınız net bir şekilde görüntülenmiş ise ayvayı yediniz demek istiyorlar. Önceden parmak izi kopyanız için parmağınıza ihtiyaç vardı. Önceden…

Yüzyılı aşkın bir süredir fiziksel bir yüzeyden alınan örneklerle parmak izini teşhis etmek mümkün olmuştur. Şimdi bir hacker grubu fotoğraflardan parmak izlerini kopyalayabildiklerini söylüyor. Berlin merkezli Chaos Computer Club adlı grup geçen yıl Apple’ın Touch ID parmak izi sensörünü kırdıklarını söylemişti. Ayrıca sadece ticari olarak satılan programlarla fotoğraf üzerinden parmak izini çoğaltmak da mümkün. Teorik olarak, kimlik hırsızları yöntemi kullanılarak iPhone’lar veya diğer biyometrik korunan teknolojilere girmek mümkün gözüküyor.

parmak-izi-kopyalama

İhtiyaç duyulan fotoğraf üzerinden tüm parmak izini klon oluşturmak için VeriFinger denilen yazılım aracılığıyla gerekli olanın “standart fotoğraf makinesi” olduğunu, grup Cumartesi günü Hamburg’da yıllık kongresi sırasında sergilediği gösteride iddia etti.

Bilgisayar korsanları Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen‘ın Ekim ayında yapılan basın toplantısında onun başparmak fotoğrafının yanı sıra diğer açılardan çekilmiş farklı bir seri fotoğrafı kullanarak parmak izi yeniden oluşturmayı başardıklarını iddia ettiler.

fotoğraftan-parmak-izi-kopyalama

Bu konuşmadan sonra CCC’den Jan Krissler (“Starbug” olarak da bilinir.) bir haber bülteninde “Politikacıların halka açık yapacakları konuşmalarında artık eldiven ya da parmak izlerini gizleyecek bir yüzey takacaklarını” söyledi. Toplumun üst kademelerindeki ünlü isimlerin ya da Barack Obama gibi dünyanın güçlü liderlerinin dahi tehdit altında olduğu böylesi bir ortamda halktan kişilerin kendilerini korumaları çok daha zor.

Elbette hiç bir güvenlik yöntemi mükemmel değil ancak özellikle sosyal medyayı kullanırken, akıllı telefonlarımızda tuttuğumuz verilere, kişisel bilgilerimizi verdiğimiz uygulamalara daha dikkat etmemiz gerek. Bilgisayarlarımızda o altta sürekli uyarı veren virüs programı güncelleştirmelerini de zamanında yapmayı unutmayın…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments