Hindistan 30’dan Fazla Siteyi Engelledi

207

 

Hindistan hükümetinin DOT veya Telekom Bölümü rastgele olarak 30’dan falza web sitesinin yer aldığı uzun bir listeyi engellemek için ülke genelinde internet servis sağlayıcılarına talimat verdi. (Tanıdık geldi mi?) Engellenen web siteleri arasında günlük milyonlarca ziyaretçi çeken Pastebin, Archive.org, GitHub, Vimeo, Dailymotion ve daha bir çok adres yer alıyor. Tam listeyi aşağıda bulabilirsiniz.

hindistan-engelli-siteler

Engellemenin ardından bir çok kişi durumu sosyal medya araçları üzerinden dünyaya duyurmaya çalıştı.

Listede yer alan sitelerin bir çoğu text (metin) paylaşımı yapılan platformlar. Bu sitelerin henüz neden erişime engellendiği ise bilinmiyor. Bazı bölgelerde ISP’e bağlı olarak, bazı siteler bloke olabilir veya olmayabilir, ancak DOT isteği olursa bu erişim de kesiliyor.

Bu sansür Hindistanda’ki hülümetin ilk uygulaması da değil. Bu ve benzeri sitelerde hükümet hakkında çıkan rahatsız edici (o rahatsızlık dünya genelindeki hükümetler için ortak özellik olmalı) paylaşımlar arttığı zaman sitenin tamamı engelleniyor, halbuki sadece o paylaşımın yapıldığı sayfa engellenebilecekken.

Umarız bu durum geçicidir ve dünyanın ikinci büyük nüfusuna sahip Hindistan içindeki insanlar bu platformlara tekrar özgürce erişim sağlayabilirler.

Kaynak

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments