Tarihi Değiştiren Telefon; iPhone

524

cepklinik-ilk-iphone

Yeryüzünde bazen bazı fikirler ve bunların sonucunda ortaya çıkan ürünler dünyayı değiştirecek derecede etki yaratabilirler. İnsanlığın son 20 yılında yaşananlar tüm insanlık tarihine oranla en fazla etkileşimin gerçekleştiği ve bir o kadar da buluşun insanlığın hizmetine sunulduğu dönem oldu. Neredeyse her gün yeni bir şeye uyanmamız içten bile değil. Akıllı telefonlar, akıllı evler, arabalar, dronelar, 3G, 4G derken insanlık hiç olmadığı kadar birbiriyle iletişim içerisinde.

Ama tüm bu teknoloji patlamasının içinde bir ürün var ki onun yeri çok özel ve çok ayrı. Tarihi değiştiren bir etki yarattığı ise tüm çevrelerce su götürmez bir gerçek. Tanıtılması esnasında verilen tepkilerden tutun tüm teknoloji ekosistemini domino taşı gibi yere sermesine kadar alışılagelmişin dışında bir olay yarattı. Oluşturduğu ekonomi ise milyarlarca doları buldu,  sahibi olan şirket Amerikan tarihinin en değerli ve en zengin şirketlerinden birisine dönüştü. Neyden mi bahsediyoruz, dünyayı geçmişte değiştiren elmanın bugünkü hali; Apple’ın iPhone’undan. “iPhone” ismi bile bir başka öyle değil mi? İster istemez kendisine çekiyor. Tuhaf.

ilk-iphone-tanıtımı

İlk iPhone 2007 yılında o zamanlar Apple kurucusu ve CEO’su olan Steve Jobs tarafından tanıtıldı. Ve dünya asla bir daha eskisi gibi olmadı. Bugün tüm modellerin birbirine benzediği mobil dünyada o zamanlar tanıtıldığı sırada tüm rakiplerinden ne kadar da farklı, yenilikçi, ileri teknoloji bir üründü ilk iPhone.  Piyasalar bir anda İphone rüzgarına teslim olmuş, 7’den 70’e herkes sadece ama sadece İphone’u konuşuyor ve bu inanılmaz derecede ilginç ama bir kadar da farklı cihazın sahibi olmak istiyordu.  Dokunmatik ekranı, sadeliğin ve kalitenin bir yansıması olarak lanse ediliyor sadece bu özelliği ile bile tüm rakiplerini tarihe gömüyordu. O zamanlar sektörün lideri olan Nokia şimdi neden öldü sorusunun cevabı burada gizli.

Şapka çıkarılacak bir başarı öyküsü iPhone’nun yolculuğu. Bu yıl tam 8 yaşına girdi dünyayı değiştiren bu ürün. Daha dün gibi hatırlıyoruz Steve Jobs’ın tanıtımını. Eğer o yılları hatırlamak ve iPhone’un nasıl doğduğunu merak ediyorsanız aşağıda iPhone’un ilk tanıtımının full gösterimini bulabilirsiniz. Keyifli seyirler. (Steve reis ışık seninle olsun, bu dünya sana çok şey borçlu…)

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments