APN Nedir?

3500

Apn nedir Bilgisayarlarda VPN oluşturmayı hepiniz duymuşsunuzdur. Fikir sahibi olmayanlar için, her telefonun kendisine has IP adresinin paylaşıma açarak, gören bilgisayar ya da diğer telefonların VPN’si açık telefon üzerinden internete bağlanmasını sağlar. Bir başka deyişle bir telefonda VPN açıldığında o telefonu adeta wifi gibi tanımlamış olursunuz. Onu gören sistemler de kimlik doğrulamasını gerçekleştirdikten sonra, söz konusu telefon üzerinden veri akışı sağlayabilir, internete bağlanabilir. İşte en genel haliyle APN, VPN’nin bilgisayar için olanıdır diyebiliriz.

APN açılımı Access Point Name olan sistem, biraz daha akademik bir dille GPRS noktası üzerinden terminaller tarafından iletilen veri paketlerini, pek çok farklı IP adresine yönlendiren bir sistemdir. Kafa karıştırıcı farkındayız, şöyle açmak gerekirse ister kurumsal olsun ister bireysel her kullanıcının daha güvenli bir şekilde bağlantılarını kurmaya olanak tanıyan gelişmiş bir sistemdir.

Operatörlerin sunduğu APN ayarları üç aşağı beş yukarı birbirleri ile benzerlik gösterir. Bu yüzden her operatörün APN ayarını ayrı ayrı ele almayacağız, sadece Turkcell Vınn hizmetinin sunduğu APN ayarlarının yapılışını basamak basamak anlatacağız.

  • Turkcell Vınn’ı bilgisayarınıza USB giriş bölümünden takın.
  • Yazılımı açın, yazılım açıldıktan sonra Ayarlar bağlantısına tıklayın. Burada sol köşede bulunan Profil Ayarları sekmesine tıklıyoruz.
  • Şimdi Yeni Profil oluşturacağız. Yeni Profil adına internet yazıyoruz ve ileri düğmesine tıklıyoruz.
  • Sırada APN seçimi var. APN kısmına, APN ağ grubu adını, APN kullanıcı adı bölümüne yönetici tarafından aldığınız kullanıcı adınızı, APN paralo kısmına size ait parolayı girip, kaydet düğmesine tıklayın.
  • Son aşamada profil olarak oluşturduğumuz internet adını seçip, Bağlan düğmesine tıklıyoruz.

Yukarıdaki adımları dört dörtlük takip etmenize rağmen halen internet bağlantınızda sorun varsa büyük olasılıkla, APN kullanıcı adı ya da parolada hata mevcuttur. Yöneticinizden, gerekli bilgilerin teyidini isteyin.

Bir başka sorun da, APN’nizin sizden kişisel bir Proxy istemesi de sorun oluşturabilir. Bu durumda yine yönetici ile iletişime geçip, uygun Proxy’i temin etmeniz yeterli olacaktır.

Her türlü paket kontrol ve ek ayarı yazılımın üst kısmında bulunan düğmeleri tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments