Hotspot Nedir?

1149

Açık kamusal bir alanda, bir cihaz yardımıyla internete bağlandığınız oldu mu? Bu bağlantı mobil veriler ile sağlanıyorsa, Hotspot kullanıyorsunuz demektir. Yani, kamusal bir bölgede yerel ağlar yardımı ile internete bağlanmaya imkân sağlayan cihazların kullandığı veri erişim ağına Hotspot adı verilir.

Hotspot, WİFİ teknolojisini kullanan bir sistemdir. Öylesine paylaşıma açık ve pratik bir sistemdir ki, üniversitelere, liselere, restoranlara, kafelere, alışveriş merkezlerine, duraklara, otoparklara hatta ve hatta mezarlıklara bile uygulanabilecek kadar pratik bir sistemdir ve uygulandığı alandaki tüm herkesin internete bağlanmasına olanak sağlar.

Kamusal alanlarda uygulanacak yerel ağ ile internete bağlanma fikri, Hotspot varlığı bilinmezken ilk kez 1993 yılında NetWorld+Intercop isimli konferansta Brett Stewart adında Avustralyalı bir Ragbi oyuncusu dile getirmiştir. Bundan 5 yıl sonra dönemin teknoloji devi Nokia tarafından Hotspot terimi kullanıldı. Bu olaydan iki yıl kadar sonra ise pek çok kamusal alanda farklı şirketlerin desteği ile ücretli ve ücretsiz Hotspot noktaları kuruldu ve çarpan etkisi ile sayıları katlanarak arttı.

Wifi erişimine imkan tanıyan her cihaz, evimizin dışındayken Hotspot erişimi bulunan tüm noktalarda geniş bant internet erişimi ile ücretli yada ücretsiz internete bağlanmamızı sağlar. Kamusal alanlarda internet erişimi korunmasız olması sebebiyle firmalar bu noktalardaki Hotspot erişimlerini ücretli olarak ihtiva etmiş ya da erişimi sınırlı olarak vermiştir.

Ticari Hotspotlarda, kullanıcı birim bağlantı için bir istek gönderir. Bu istek sonrasında Hotspot’a bağlanan cihaz (Laptop, telefon, tablet bilgisayar vb.) giriş ve yetkilendirme isimli sayfaya yönlenir. Yetkilendirme sayfasında kredi kartı ya da telefon ile doğrudan ödeme mantığı ile ödemesini yapar. Ödeme sonrası kişiye özel bir kullanıcı adı ve şifre tayin edilir. Bu şifreyi kullanarak, kişiler Hotspot noktası içerisinde internette hızlıca vakit geçirebilir.

Gerek kullanıcı gerekse sunucu güvenliği açısından son derece pratiktir. Pek çok üniversitede Hotspot erişimi, öğrencilerin Öğrenci numaraları ve onu takip eden üniversite adı uzantılı bir mail ve öğrenci şifreleri ile giriş imkanı sağlar. Çoğu ücretsiz ve herhangi bir megabayt sınırlaması yoktur. Ancak, yönetimin koyduğu toplu bir sınırlama olabilir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments