Wifi Nedir – Wifi Nerede Kullanılır

1509

Wifi Nedir?

Kişisel bilgisayar, cep telefonu, oyun konsolu, ses oynatıcı, tablet ve hatta televizyondan internete bağlanılmasına imkan sağlayan bir teknoloji birimidir.

Wi-Fi özelliği aktif olan teknolojik cihazların, Wi-Fi ağlarına bağlanıp, internete erişim imkanı sağlayan teknoloji, günümüzde o kadar ilerlemiştir ki, artık akıllı telefon, tablet ve diz üstü bilgisayarların şarjlarının olması da yine Wi-Fi teknolojisi ile mümkün hale gelmiştir.

Bir cihazın Wi-Fi uyumluluğu, IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac ve IEEE 802.11g standartları ile belirlenmektedir.

En temel haliyle bu teknoloji, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir cihazların yakınlardaki kablosuz erişim noktaları sayesinde, kablosuz erişim noktası ile bağlantı kurmuş cihazın yerel ağına bağlanılmasına bu sayede, internete girişe imkan verilmesine olanak tanıyan teknolojidir. Örneklendirmek gerekirse, Kablosuz erişim noktası, wireless kutunuz, bu kutuya bağlı bilgisayarınız ağına erişilecek makine ve Wireless’in Wi-Fi ağına bağlanan cep telefonunuz ise bu ağa bağlanıp, internete giren istemci olarak şematize edilebilir.

Wi-Fi teknolojisinde, belirli bir ağ sahası mevcuttur. Bu saha Wireless’in gücüne göre artıp azalabilir. Örnek verecek olursa, standart antenli bir modemin ağ sahası 5m2’lik bir alanı kapsayabilirken, gelişmiş bir antene sahip modemin ağ sahası 300m2’ye kadar çıkabilmektedir.

Tek amacı cihazların internete bağlanmasını sağlamak değildir. Aynı zamanda, ilgili ağ sahası içerisindeki bilgisayarların birbirlerini görmesine, birbirleri ile ağ bağı kurmasına imkan da sağlar. Böylelikle, bilgisayarlar arası veri aktarımı, multi-player oyunlarının oynanması mümkün hale gelir. Yazımızın başında da söz ettiğimiz gibi ek bir gereç ile cihazların Wi-Fi bağlantısı ile şarj edilmesi de mümkündür.

İlk defa 2008 yılında hazırlanan (Muni-Fi) projesi ile bugünkü halini alan teknoloji, Wireless Fidenlity kelimesinin kısaltılmasıdır. Günümüzde, otellerde, iş yerlerinde, restoranlarda ve okullarda ücretsiz Wifi sağlanmaktadır. Ancak ilgili kurumun müşterilerine hitap edilmesi ile beraber şifre ile koruma sistemi getirilmiştir.

Telefondan herhangi bir WiFi ağına bağlanmak, hiçbir mobil paket verisinin kullanılmasına sebep olmaz. Yani, WiFi’ye bağlıyken aldığınız internet hizmetleri, faturanıza yansımaz. Ancak şöyle bir istisna olabilir, WiFi sağlayıcısı yurtdışı bağlantılar ya da bazı özel kaynaklar için internet erişimini engellediyse, bu kaynaklara bağlanmada siz kendi faturanız üzerinden ücret ödersiniz. Çünkü bunlarda, WiFi’den değil, mobil verinizden hizmet almış olursunuz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments