Mobil İnternet Nedir?

2304

İnternet çağımızın vazgeçilmez gereçlerinden bir tanesi. Hatta öyle içimize işlemiş ki, elimizde telefon susuzluktan ölmek üzere olup da sokak sokak su arayan bir kişi gibi, mekan mekan bedava wifi bağlantısı sunan noktalar arar hale geldik. İnsanların böylesine yoğun bir ihtiyaç duyduğu interneti, sadece Wifi’den karşılamaya çalışmak, çağın modernlik anlayışı ile ne yazık ki örtüşmüyor.

Neyse ki 3G teknolojisinden itibaren daha da popüler bir hale gelen mobil internet mevcut. 3G teknolojisinden sonra daha popüler bir hale geldi diyoruz çünkü öncesinde sağlanan bağlantı noktaları o kadar yavaştı ki, telefonun kendi interneti vasıtasıyla, Google’a bağlanıp tek bir resmi açmak dakikalar sürebilirdi, 3G ile bu saniyelere, hatta saliselere düştü.

Cep telefonlarından internete bağlanmamızı sağlayan “Mobil İnternet” en genel haliyle internetin kabloya ihtiyaç duymayan halidir.

Bir teknolojik gerecin mobil bağlantıya olanak vermesi için, elektronik cihaz ya da sensörler yardımıyla veri oluşturabilme yetisine sahip olması gereklidir. Bunu sağlayan her cihaz mobil internete imkan sağlayabilir. Tabi, kendi içinde bir ağ oluşturan cihazlar müstesna, onlarda da bunu yapma yetisi mevcuttur. Ancak, internete ek uygulama ya da cihaz olmazsızın bağlanamazlar.

Yukarıdaki birbirini takip eden iki örnekten de anlaşılabileceği gibi bir cihazın “Mobil İnternet” özelliği aktif demek için yeter iki yeter şart vardır. Birincisi internete ulaşabilmeli, ikincisi bu ulaşımı kablo gibi görünen bağlantı gereçlerine ihtiyaç duymaksızın kendi verisini kullanarak yapabilmelidir.

Mobil interneti bugün en kaliteli şekilde ihtiva eden cihazlara örnek olarak, akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar(USB modem gibi gereçler ile mobil internet sağlayabilmelerine binaen.)

Cep telefonların internete girmek her seviyede mobil internet olarak adlandırılamaz. Mobil olması için, Wifi gibi bağlantı noktasına ihtiyaç duymaksızın, kendi paket içeriğinden internete bağlanmalı. (Akıllı telefonun mobil internetini açmak için, wifiyi kapatıp, “Mobil Verisi” yazan genellikle Yukarı-Aşağı ok şeklinde gözüken simgeye tıklayıp, mobil veriyi aktif etmeniz gereklidir.)

Telefon ve tabletlerde mobil veri, operatörünüzün bir erişim noktasına bağlı olduğu zamanlarda kullanılabilir. Yani, telefonunuzun o noktada çekmesi gerekir. Telefonunuz çekmiyor ve internete bağlanıyorsanız, muhtemelen Wifi ya da bir başka telefonun hotspotundan internet sağlıyorsunuz demektir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments