Telsiz Kullanım Ücreti Nedir

952

Telsiz Kullanım Ücreti Nedir

Tüm operatörler tarafından kullanıcılarından alınan bir ücret kalemidir, telsiz kullanım ücreti. Şimdi bunu görünce, ben telsiz mi kullanıyorum? Ne ücreti! Gibi bir çıkış yapanlar olabilir. Bu ücret, adı telsiz kullanım ücreti olup, aslı adınıza kesilen vergi miktarıdır. Eskiden sadece faturalı hatlardan temin edilirken, artık tüm hat tipleri bu vergiyi ödemeye zorunlu. Aylık periyotlar halinde düzenli olarak bu vergiyi ödeme zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Telsiz kullanım ücretini hangi GSM abonesi olursanız olun, ödemekle yükümlüsünüz. Bu 5809 sayısına sahip Elektronik Haberleşme Kanunu’nda geçen 46. Maddede geçen, bireyin devlete ödemekle yükümlü tutulduğu bir ücret olarak belirtilmiştir. Yani ödenmesi, yasa ile sabittir. Operatörler bu ücretleri devlete toplu bir şekilde öderken, abonelerden aylı olarak almaktadır.

2016 yılı itibari ile telsiz kullanım ücreti yıllık 18.95TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar kullanıcılardan son ay 1.57TL, diğer aylar ise 1.58TL olarak tahsil edilmekte idi.

Telsiz Kullanım Ücreti Nedir

İster Vodofone olsun, ister Turkcell isterse de Avea olsun, tüm operatörlerden alınan telsiz kullanım ücreti miktarı aynıdır. O yıl ne kadar alınacağı, indirime ya da artışa gidilip, gidilmeyeceği yasa ile belirlenir. Ücrette herhangi bir değişiklik olması halinde bu miktar size doğrudan yansıtılır.

Eğer hattınızda yeterli bakiye bulunmuyorsa, ödeyeceğiniz tutar, bir sonraki aya yansıtılır. Bu şekilde ödeyeceğiniz ücret birikir. İlk bakiye yüklemenizde de bu tutar hattınızdan otomatik olarak kesilir. Kaç ay telsiz kullanım ücretini ödemediyseniz, yıllık toplam ödenecek miktar/12*(ödemediğiniz ay sayısı)=toplam borç şeklinde genel bir hesaplama yapabilirsiniz. Örnek olarak, 2016 yılındaki borç tutarı olan 18.95TL ele alalım. Müşteri 4 ay hattına TL yüklemediyse ve bu dört aylık sürede borç birikimi olduysa, toplam telsiz kullanım ücreti: 18.95/12*4=6.32TL’dir.(Yaklaşık olarak.)

Farklı operatörlere ait ne kadar telsiz kullanım ücreti borcunuz olduğunu aşağıdaki şekillerde öğrenebilirsiniz.

  • Turkcell: *100# yi tuşlayın, ekrana bir menüyü cevapla diyin, kısa mesaj ile 4 yazıp gönderdikten sonra, telsiz kullanım ücretinize ait toplam borç bakiyenizi görebilirsiniz.
  • Vodofone: *7000# yi arayın, karşınıza bir menü gelecektir. İlk sırada bulunan Hat İşlemlerini seçin. Yeni menüden en altta bulunan Telsiz Kullanım Ücreti’ni seçin. Bundan sonra telsiz kullanım ücretiniz sayfada görünecektir.
  • Turk Telekom: Kısa mesajla Telsiz yazıp, 5555’e mesaj atmanız yeterli olacaktır.

 

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Nurullah

TELSIZ KULANIM VERGISI KALKSIN ARTIK YETER