VDSL ve ADSL Nedir?

147

VDSL ve ADSL Nedir
DSL’ ailesine üye ADSL ve VDSL teknolojilerini inceleyeceğimiz bu yazı da öncelikle DSL’in ne olduğuna bakalım. DSL: Digital Subscriber Line. Temelinde bakır kablo iletimi olan bir iletişim şeklidir. Hızlı bir internet sağlasa bile DSL’de söz konusu olan bakır kablolar, hızı sınırlandırır. VDSL ve ADSL’İN Fiber teknolojiden en temel farkı, erişimin gerçekleştiği ortamdır. ADSL ve VDSL’de veriler bakır tel üzerinden aktarılırken daha gelişmiş olan fiber teknolojisinde aktarım fiber optik kablolar üzerinden gerçekleştiği için hız ve erişim çok daha gelişmiştir

ADSL Nedir?
Asimetrik sayısal abone hattı, orijinal adıyla: Asymmetric digital subscriber line. Günümüz telefonlarının iletişim hattı üzerinden ses ve görüntünün eşzamanlı oynatılmasını ve yüksek hızlı veri alışverişini sağlayan modem teknolojisidir. Asimetrik tabirinin sebebi verinin içe aktarım (download) ve dışa aktarım (upload) hızlarının fark göstermesinden kaynaklıdır. Telefonların yanı sıra aslında bir internet teknolojisi olan ADSL, kullanılan cihazı fazladan meşgul etmez ve aksine çok hızlı bir internet erişimi sağlar. Ama ADSL’de söz konusu olan bakır tel iletiminden dolayı ‘fiber’ kategorisine dahil etmeyiz.

ADSL Özellikleri Nelerdir?
– Alternatif erişim seçenekleri sunmasının yanı sıra düşük maliyete sahiptir. Aynı şekilde kurulum maliyetleri de cüzi miktardadır.
– Aynı andan internet, ses ve görüntü kullanımı mümkündür.
– Telefonun özelliklerini olumsuz etkilemez, hizmeti aksatmaz.
– “Bağlanamadı…” Sorunu yoktur.
– Hattan düşme durumu olmaz.

VDSL Nedir?
“Very High Speed Digital Subscriber Line” yani “Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı”.
ADSL’e nazaran daha geniş bir hizmet bandına sahip olan VDSL’in ADSL’den ayrı modem sistemi vardır. Bunu yanı sıra hem ADSL’i hem VDSL’i destekleyen modemler de vardır. Lakin mevcut olan ADSL aboneliği ile aynı hat üzerinden VDSL abonesi olmak mümkün değildir.Çünkü ADSL’nin ulaşabileceği azami hizmet sınırı 16Mbps iken VDSL bu sayının çok üzerine çıkabilir. ADSL modemi VDSL kullanabilmek için çok sınırlı kalacaktır.

ADSL’den VDSL’e geçiş yaparken telefon numaranızda değişiklik yapmanız gerekmez.
VDSL’in ADSL’den daha gelişmiş olan yönleri şöyledir:

  • Bakır hattı daha verimli kullanır.
  • Daha güvenilirdir.
  • Download hızı 5, upload hızı 10 kat daha hızlıdır.
  • Güçlü sinyal noktalarında hız 100Mbps’ye kadar çıkabilir.
  • ADSL’e nazaran daha az bozulma gerçekleşir.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments