32 Bit ile 64 Bit Arasındaki Farklar

93

32 Bit ile 64 Bit Arasındaki Farklar
Sık sık duyduğumuz iki terim olan 32 bit ve 64 bit terimleri son zamanlarda yerini 64 bit terimine bırakmaya başladı. Peki, nedir bu iki terim? Birbirinden farkları nelerdir? Sizler için bu yazımızda bu iki terimin farklarını inceleyeceğiz.

Bu kavramlar aslında işlemcinin mimarisini temsil eden kavramlardır. Bu kavramları tam olarak anlayabilmeniz için bitlerin çalışma yapısını ve binary sayı sistemini çözmeniz gerekmektedir. Bilgisayarlar, günlük hayatta kullandığımız onluk sayı sistemi yerine sadece ikilik sayı sistemlerini kullanıyorlar. Bu durum da bu kavramların 2 ve ikinin katları şeklinde oluşmasına neden oluyor.

32 bitlik sistem 2^32 adres depolamayı başarırken, 64 bitlik sistem ise 2^64 adres depoluyor. Bu ikisi arasındaki fark çok fazla gözükmese de işin içine dahil olunduğunda farklar rahatlıkla gözlemlenebiliyor. 32 bitlik bir sistem incelendiğinde 4 milyar baytlık bir alan ortaya çıkarken, 64 bitlik bir sistem incelendiğinde ise tam olarak 18 milyar gigabayt bir alan gözlemleniyor.

Aralarındaki Farklar
Aralarındaki alan farkını belirtmiştik. Bu durum ise 64 bitlik sistemin kullanılmasının daha mantıklı olduğunu kullanıcılarına gösteriyor. Fakat bu sistemin seçimi yapılırken işlemciye göre hareket edilmelidir. İşlemci, 32 bitlik bir işlemci ise bu bit boyutuna göre işletim sistemi seçmelisiniz. Fakat son zamanlarda neredeyse hiçbir bilgisayarda 32 bitlik işlemci kullanılmıyor. 32 bitlik işlemcilerin yerini alan 64 bitlik işlemciler, 32 bit desteğini de kullanıcılarına sunuyor.

32 bit işlemciler, 16 GB gibi geniş ram belleklerinin kullanımına maalesef izin vermemektedir. Bu nedenle eğer yüksek oranda RAM kullanılmak isteniyorsa 64 bitlik sistem tercih edilmelidir. Çünkü 32 bitlik bir işlemci en fazla 4 GB ram’e destek vermektedir.

Eski zamanlara gidildiğinde ise 16 bitlik yapılar karşımıza çıkmaktadır. Bu yapılarda ise 64 bitlik bir işlemciye yer vermek mümkün değildir. Bu tür yapılarda 32 bitlik işlemciler kullanılmalıdır.

Programlar
Bilgisayarınıza bir program indirmek istediğinizde karşınıza genel olarak x86 ve x64 olmak üzere iki farklı çeşit çıkmaktadır. Bu programları indirirken işletim sisteminizin hangi sistemde olduğunu çözmeniz gerekir. X86 yazan dosyayı 32 bitlik işletim sistemleri desteklerken, x64 yazanları ise 64 bitlik sistemler desteklemektedir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments