HDR10 Nedir?

7175

HDR10 Nedir?
Son zamanlarda oldukça çok yenilikler geliştirilmeye başladı. Önce 4K çözünürlükteki televizyonlar geldi ardından da HDR kalitesinde olanlar. Her geçen gün birbiri ardından gelen yeniliklerle karşılaşıyoruz. Artık özelliklerin ya da terimlerin bile ipini kaçıracağı bir hale gelebiliriz önümüzdeki yıllarda. Öncelikle HDR ile ilgili biraz giriş yapalım.

High Dynamic Range olarak adlandırılan bu teknoloji ile artık çok daha derin fotoğraflar ya da görüntüler elde edebileceğiz. Karşınıza alacağınız görüntülerden birinin standart çekim ötekinin de HDR kalitesinde olduğunu varsayarsanız, Aslında aradaki farkları gözle görülür bir şekilde fark edeceksinizdir. Temel 2 renk üzerinden çıkılan bu yolda siyahlar ve beyazlar etkin olarak ele alınmaktadır. Renklerin daha derinliği arttırılmış ve sanal gerçeklik oyunlarında bile kullanılacak bu teknolojinin göze daha çok hitap eden ve bizim henüz ulaşamadığımız göz teknolojisine daha da yakınlaşacağımız bir yenilik ile karşı karşıyayız. Renklerin artık tuvallerdeki gibi birbiri ardına gizlenmiş olarak değil, her rengin kendine özgü belirginliği ile daha net görüntüler ile karşılaşacağız.

Aslında her teknoloji bir biri ile bağlantılı bir şekilde geliyor. Ne 4K teknolojisi ne de HDR teknolojisi tek başına bir işe yarıyor. Hatta 4 K teknolojisi olmadan HDR teknolojisini kullandığınızda da pek elde edilir sonuçlara ulaşamayacaksınız.
Bunların üzerine UHD Alliance’ın geliştirdiği HDR10 ve Dolby Vision, HDR 10 standardında teknoloji bulunmakta. Bu HDR 10 teknolojisine sahip televizyonlarda Ultra HD Premium logosunu görmeniz mümkün.  HDR şu an belli başlı özelliklere ve standartlara sahip. Yani her cihazda bu desteklenebilir bir boyutta olmayabiliyor. Ama Ultra HD Blue Ray disklerde HDR 10 genellikle destekleniyor. Dolby’e göre de HDR’ye nazaran çok daha fazla standarda uymak gerekiyor.

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Süleyman

teşekkürler

mhmt

hdr10 ve hdr plus arasında fark var mıdır? tv alıcam philips 43pus6501 hdr özelliği olarak hdr plus yazıyor. fakat oyun konsolum hdr10 destek istiyor. hdr plus işimi görür mü yoksa hdr10 ayrı ve daha üst seviye bir teknoloji mi?