TFT Ekran Nedir

1848

TFT Ekran Nedir?
TFT açık hali ile Thin Film Transistör anlamına gelen ve piksellerden oluşan bu yapının arkasında bulunan transistörleri ifade etmektedir. Bulunan bu piksellerin arkasında 1 ila 4 olmak üzere transistör bulunur. Bu sistemin bütününe de LCD denilmektedir. Bu sistemin avantajı ise diğer düz panel teknolojileri arasındaki en iyi çözünürlüğü sunmasından kaynaklıdır. Sıvı kristal olarak adlandırılan LCD ekran aslında TFT teknolojisi ile üretilen bir ekrandır. Teknolojinin en çok kullanıldığı alanlardan biri olan dizüstü bilgisayarlarda her bir piksel için ise bir transistör kullanılmaktadır. Bunun yanında her ne kadar bu sistemin çözünürlük kalitesi iyi olsa da aynı zamanda biraz pahalı bir yanı da mevcuttur.

LCD panellerde olduğu gibi AMOLED ekranlarda da TFT teknolojisi kullanılmaktadır. AMOLED ekranlardaki TFT teknolojisi içerisinde bir piksel bir transistör olduğundan dolayı kontrol edilmesi kolay olduğu kadar masrafı da biraz düşük olacaktır. TFT teknolojisinin getirisi olan yüksek çözünürlük kalitesi ile maliyet düşüklüğü sayesinde teknoloji sektöründeki pek çok cihazda oldukça kullanımı yaygın hale gelmiştir. Başlıca bu teknolojinin kullanım alanlarını ve cihazlarını yazacak olursak; Cep telefonları ve AMOLED ekranlar, televizyonlar, bilgisayar monitörleri, portable televizyonlar, dijital fotoğraf makineleri ve radyografi uygulamaları bulunmaktadır.

TFT ve LCD Ekranlar Hakkında
Televizyonlara baktığımızda LED TV ile LCD TV’lerde kullanılan panellerin aynı olabildiğini gözlemlemekteyiz. Aralarındaki fark ise yalnızca aydınlatma araçlarının farklı olmasıdır. Burada birinde sıra sıra dizilmiş olan LED lambalar bulunurken diğerinde ise floresan lamba bulunmaktadır. LCD hücrelerinin bir tek eksik noktası olan aydınlatma problemi de arka ışık sayesinde çözümlenmiş olur.

LED Aydınlatmanın Avantajları
Bu televizyonlarda LED dizinleri kullanılmaktadır. LED sayesinde yapılan arka aydınlatmanın sunduğu büyük avantaj ise daha ince panel üretimine olanak vermesidir. LCD ekranlarda kullanımı olan floresan lambaların ihtiyaç duyduğu inverter kart artık rafa kaldırıldığı için televizyonlar daha ince hale gelmekle birlikte üretilen ürünlerin de maliyeti ciddi oranda azalmıştır. Tüm bu gelişmeler sayesinde hem gereksiz ihtiyaçlar ortadan kalkmış, hem ultra ince ekranların önü açılmış, hem de enerji tüketiminin azalması sonucu ciddi derece maliyetten de kaçınılmıştır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments