Çinden Google’a Yeni Yıl Hediyesi: Gmail Engellemesi

397

çin-gmail-block

Gmail, Çin hükümeti tarafından uygulanan altı aylık sansürün bozulmasından sonra, Çin’de tamamen bloke edildi. Google tarafından yayınlanan Transparency Report da yer alan bilgilere göre Gmail için gelen trafik 25 Aralık tarihinde kaya gibi birden bire kesilmiş.

china-gmail-blocked

Çin hükümeti ülkedeki Gmail trafiğindeki ani düşüşün sorumluluğunu üstlenmedi ama bir Google sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte: “Biz kontrollerimizi yaptık ve bizim tarafımızda yanlış bir şey yok.” dedi.

Anti-sansür grubu GreatFire.org ise çok sayıda Gmail adresinin Cuma günü Çin’de kesildiğini öne sürdü. Şaşırtıcı olmayan şekilde, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying Reuters’e verdiği demeçte “Gmail engellemesi hakkında hiçbir şey bilmiyorum.” dedi.

Yaz aylarında, Çin hükümeti Tiananmen Meydanı protestolarının 25. yıldönümü arifesinde, Google hizmetlerinin yanı sıra LinkedIn ve diğer çok sayıda platfromu ülkede sansüre tabi tutmuştu. Gmail bu darbeden etkilenmesine rağmen, Çin’deki kullanıcıların hala IMAP, POP ve SMTP kullanarak hesaplarına erişebilir olduğu gözlendi. Ama şimdi bu noktalarda kapalı gibi görünüyor. Sanal özel ağlar (VPN) bloke hizmetlerine erişmek için tek çare.

Kaynak: Reuters

Resim Kredisi: Shutterstock

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments