Ultra HD 4K Nedir

217

Ultra HD 4K Nedir?
Her geçen gün normal televizyon piyasasında fazlaca karşılaşmıyor olsak ta telefonlarda ekran çözünürlükleri ve ekran teknolojileriyle oldukça çok karşılaşmaktayız. Şu zamana kadar 720P ve 1080P HD yayınları çok gördük ve izledik. Gel gelelim her gün bitmek bilmeyen bir yenilik AR-GE’si birbirini kovalar durumda. Bir baktık 4K video görüntü çekebilen bir kamera çıktı karşımıza (iphone). Şimdilerdeyse bu 4K çözünürlük kalitesi televizyonlara getirilmeye çalışılmakta. Tabi bunun yenilerde televizyonlara geçmesi, üzerine üretimin seri hale gelmesi hatta ekonomik bakımdan alınabilir duruma gelmedi bir hayli zaman alır.

Ultra HD olarak karşımıza çıkan 4K’nın yanında bir de 8K görüntü bulunmaktadır. Yalnız bunu hataya geçirmek için öncelikle iletim süresinin bu kaliteye dayanması gerekmektedir. Şuan ki ağ yapılarında bu durum biraz zor olacak gibi.

Sizin bildiğiniz 1080 p aslında 2K olarak geçiyor. Bizim bahsettiklerimiz ise 2160 p. Yani 4K, 3840×2160 çözünürlük sunarken 8K, 7680×4320 çözünürlük sağlıyor. İleride karşımıza getirmeyi düşündükleri 8K televizyonlarda 33.2 MP’lik bir resim gösterilebilecek şeklinde açıklanıyor.

Şu an bu teknolojiler daha yeni olduğundan dolayı çok ta tatmin edici bilgiler yer almıyor. Çünkü sadece üretimi ya da reklamı değil aynı zamanda bunu seri halde sunabilecekleri bir alt ağ sisteminin bunu kaldırabilecek potansiyele ulaşması gerekiyor. Tüm bunların hayata geçirilmesinin ne zamanı bulacağı da merak konusu.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments