Uçtan Uca Şifreleme Nedir, Ne Kadar Güvenlidir?

108

Uçtan Uca Şifreleme Nedir, Ne Kadar Güvenlidir
İnternet tabanlı mesajlaşma uygulamaları hayatımızda büyük yerler kaplamaya başladı. Hatta telefon ile mesajlaşmanın yerini aldığını bile söyleyebiliriz. Bu uygulamalardan en çok bilineni ve kullanılanı ise Whatsapp’tır.

İnsanların kafasında bu uygulamaları kullanmasıyla beraber güvenlik zafiyetlerinin olup olmadığı hakkında sorular oluşmaya başladı.

Karşı tarafa gönderilen verilerin normal bir şekilde gönderilmesiyle verilerinizin üçüncü bir kişi tarafından görülmesine olanak sağlayabilir. Bu nedenle verilerin uçtan uca şifreleme yöntemiyle gönderilmesi gerekmektedir. Günümüzde ise başta whatsapp olmak üzere birçok uygulama uçtan uca şifreleme yöntemini kullandığı için güvenlik konusunda bir problem çıkmayacağı düşünülmektedir.

Bunların yanı sıra gönderdiğiniz mesajlar whatsapp tarafından depolanmamaktadır. Mesaj sunuculara uğramadan direk olarak karşı tarafa iletilmektedir.

Whatsapp’ta gönderilen mesajlar uçtan uca şifrelendiği gibi aynı zamanda fotoğraf, video, dosya benzeri gönderimler de şifrelenmektedir. Bu uygulamanın son sürümünü kullanan kullanıcıların ekranlarında şifreleme yapıldığına dair bilgilendirme de çıkmaktadır.

Uçtan uca şifreleme, mesajın çıkış noktasında sadece gönderilen telefonun okuyabileceği şekilde şifrelenmesidir. Bu gönderim sırasında mesaj üçüncü bir kişi tarafından ele geçirilse dahi, şifrenin kırılıp okunması mümkün değildir.

Whatsapp’ta yazışma yaptığınız kişinin üzerine tıklayarak kişi bilgisi ekranına ulaşıp, buradan konuşmalarınızın şifrelenip şifrelenmediğini görebilirsiniz.

Whatsapp web uygulaması da, mobil uygulaması kadar güvenlidir. Web uygulamasında gönderilen mesajlar şifreli bir şekilde telefona aktarılır ve yine şifreli bir şekilde karşı tarafa gönderilir. Son zamanlarda piyasaya sürülen Whatsapp Desktop uygulaması da aynı mantıkla çalışmaktadır. Bu nedenle bu uygulamaların kullanımı da en az telefondaki whatsapp kadar güvenlidir.

Yalnız yine de mesajlarınız tamamen güvenli değildir. Ama bu güvenlik zafiyeti Whatsapp’tan kaynaklı değil, telefonlardaki korsan yazılımlardan kaynaklıdır. Telefonlara kullanıcıların izni olmadan kötü niyetli kişiler tarafından korsan yazılımlar yüklemek mümkün. Bu korsan yazılımlarla telefonunuzdaki bilgilerin dışında mesajlaşmalarınıza da ulaşılabilir. Bu nedenle en doğru hareket onaylı sistemler dışında bilinmeyen kaynaklardan yükleme yapmamaktır.

Uçtan uca şifreleme yönteminde de güvenlik zafiyeti bulunmaktadır. Şifreli mesaj gönderilen yere değil de başka bir yere gidebilmektedir. Lakin bu işlem çok kolay bir işlem olmadığı için hedeflenen kitlelere uygulanmaktadır. Birçok kullanıcı için bu durum tehlikeli değildir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments