İnternet Üzerinden Mesajlaşma Uygulamaları

1078

İnternet Üzerinden Mesajlaşma Uygulamaları
Teknolojinin gelişmesiyle beraber, operatörler tarafından sağlan mesaj sistemleri yerini mesajlaşma uygulamalarına bırakmaya başlamıştır. Artık cihazlarında sms’e ihtiyaç duyulmamaya başlanmıştır. Bu nedenle internet paketlerine daha çok yönelim olmaktadır. Çünkü internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları, bir adet akıllı telefon ve internet haricinde hiçbir şeye ihtiyaç duymamaktadır. Bu mesajlaşma uygulamaları sayesinde kullanıcılar, diledikleri kişiye internet paketleri yeterli olduğu sürece veya herhangi bir ağa bağlı olduğu sürece mesaj atabilmektedir. Sınırsız mesaj atabilme özelliğine sahip bu uygulamalara Android, IOS ve Windows işletim sistemleriyle ücretsiz sahip olmak mümkündür. Ayrıca bu uygulamalar gelişmiş şifreleme sistemleri kullandığı için oldukça güvenlidir. Bu şifreleme sistemleri sayesinde üçüncü bir kullanıcının mesajlara erişmesi neredeyse imkânsızdır. Bu tür uygulamalarda gönderilip alınan mesajlar veritabanında tutulmamaktadır. Şifreli bir sistemle direk karşı kullanıcıya gönderilmektedir. Bu nedenle şirketin sunucusundan da mesajlara ulaşabilmek mümkün değildir. İnternet tabanlı mesajlaşma sistemlerinin en çok bilinenleri, gerek kullanımda gerekse güvenlik bakımında hiçbir problem çıkarmayacaktır. Kullanılabilir belli başlı mesajlaşma uygulamaları şu şekildedir.


Whatsapp
2009 yılında Jan Koum tarafından kurulan mesajlaşma uygulaması, daha sonra Facebook tarafından 4 milyar dolar nakit para ve 12 milyar dolarlık Facebook hissesi karşılığında satın alınmıştır. Dünya üzerinde en çok kullanılan mesajlaşma uygulamasıdır. Whatsapp, anlık mesajlaşma, fotoğraf ve video gönderimi, görüntülü konuşma gibi birçok özelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda dosya alış verişi yapma imkanı da sunmaktadır.

Kullanımı oldukça kolay ve rahat olan uygulamada, hiçbir şekilde kullanıcılardan ücret talep edilmemektedir. Grup kurma, toplu mesaj gönderme gibi daha birçok özelliği bulunan Whatsapp’ın mesajlaşma programı olarak en çok kullanılan program olması da dikkatleri çekiyor. Ayrıca uçtan uca şifrelemesi sayesinde mesajların üçüncü bir kişinin eline geçmesi engelleniyor.

Line
200 milyondan fazla kullanıcısı ile Line da anlık mesajlaşma uygulamalarının başında yerini alıyor. Bu uygulama mesaj gönderimi, sesli ve görüntülü arama gibi görüşme imkânlarını kullanıcılarına sunuyor. Asya bölgesinde daha fazla kullanılan uygulamada geniş bir sticker havuzu bulunmaktadır. 10 binden fazla sticker seçeneği ile uygulamaya farklı bir hava katılırken, en ünlü stickerlere de bu uygulamada yer veriliyor.

Bu uygulama Snapchat gibi ünlü uygulamalardan, sanatçılardan ve popüler kişilerden anlık haber alma gibi bir özelliği de destekliyor. Aynı zamanda Line kullanıcıları birbirleri ile oyun oynayarak güzel vakitler geçirebiliyor ve eğlenebiliyor. Birçok kullanım yönüne izin veren bu uygulamanın tamamen ücretsiz olması da dikkatleri üzerine çekiyor.

Wechat
Dünya üzerinde 1 milyardan fazla kullanıcısı olan Wechat, birçok kukanım alanında hizmet vermektedir. Anlık mesajlaşma ve canlı sohbet etme özelliklere yer veren Wechat, bunların yanı sıra sosyal medya özelliklerine de yer veriyor. Bu uygulama ile gazete ve haberler takip edilebilirken, ünlülerden de son haberler alınabiliyor. Ayrıca arkadaşlar ile oyun oynayabilme imkanı sunan Wechat, daha birçok farklı kullanıma da imkan sunuyor. 20 farklı dilde destek verebilen uygulama, kullanıcıları tarafından oldukça beğenilmiştir.

Uygulama tamamen ücretsizdir. Android, IOS ve Windows işletim sistemine sahip cihazlarda hiçbir sorun teşkil etmeden kullanılabilir. Play store, App store gibi dükkânlardan ücretsiz şekilde cihazlarınıza indirme işlemini yapabilirsiniz.

Viber
Dünyanın birçok yerinde kullanılan Viber, Wi-fi ve mobil veri ile ücretsiz mesajlaşmayı sağlayan uygumadır. Aynı zamanda ücretsiz konuşma yapmaya da izin veren Viber, 800 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. 250 kişiye kadar grup kurma imkanı sunan programda, dev bir kitleyle sınırsız şekilde mesajlaşmak mümkündür. İçerisinde bulunan havalı çıkartmalar ve emojiler sayesinde geniş bir sticker kapasitesine sahiptir. Dünyanın bir ucundan öbür ucuna bile sorunsuz mesaj gönderimi yapabilen uygulamada, ücretsiz görüntülü konuşma seçeneği de bulunmaktadır.

Yani cihaz bir ağa bağlı olduğu sürece Viber ile sınırsız şekilde mesajlaşılabilir ve konuşulabilir. Android, IOS ve Windows işletim sistemlerinde kullanılabilen Viber’e işletim sistemlerinin market uygulamalarından ulaşmak mümkün.

Telegram
Ücretsiz olarak karşımıza çıkan Telegram, neredeyse dünyanın en güvenilir mesajlaşma uygulaması olarak adlandırılabilir. Mesaj gönderim hızı ve kolay kullanımlı bir arayüzüyle kullanıcıların beğenisini kazanmayı başaran uygulamada, tasarım olarak mükemmel seçenekler kullanılmıştır. Telegram ile gönderilen her bir veri, 256-bit simetrik AES şifreleme yöntemi, 2048-bit RSA şifreleme yöntemi ve Diffie-Hellman güvenli anahtar değişimi ile çok güvenli bir hal almaktadır. Bu yöntemler sayesinde üçüncü bir kişinin mesajlara ulaşması mümkün değildir. Ayrıca çok geniş grupların kurulmasına izin veren Telegram, bu sayede birçok kullanıcının bir alanda toplanmasını sağlayabiliyor.

Telegram, Android, IOS ve Windows işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. İşletim sistemlerinin marketlerinden ücretsiz bir şekilde edinilebilir.

Bip Messenger
Anlık mesajlaşma uygulamalarından bir diğeri ise, Tukcell tarafından bize sunulan Bip Messenger. Bu uygulama Turkcell’in büyük yatırım yaptığı uygulamalardan biridir. Bip Messenger internet bağlantısı olan her yerde sınırsız mesajlaşma imkanı sunuyor. Ayrıca internet bağlantısı olmadan da arama seçeneği sunabilen Bip, arama yapmak için kullanılan dakikalardan az miktarda ücret kesiyor. Turkcell çoğu zaman salla kazan vb kampanyalarla ücretsiz dakika dağıtımı yapmaktadır. Bip, birçok kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır. Fakat yine de uygulamayı daha fazla kullanıcıya ulaştırmak isteyen Turkcell, sürekli olarak uygulamanın reklamını yapmaktadır.

Uygulama Android işletim sistemlerinde kullanılabildiği gibi, IOS’ta da kullanılabilir. Ücretsiz indirmek için işletim sistemlerinin marketlerine başvurulabilir.

Facebook Messenger
Facebook Messenger, hem Facebook arkadaşlarıyla hem de rehberdeki kişilerle ücretsiz şekilde mesajlaşmayı sağlar. İnternet bağlantısı bulunduğu taktirde sınırsız mesajlaşmaya izin vermektedir. Ayrıca sesli ve görüntülü konuşmaya da izin veren uygulama, Facebook tarafından piyasaya sürülmüştür. Bu uygulama olmadan mobil cihazlarda Facebook uygulaması ile mesajlaşmak engellenmiştir.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra bu uygulama ile fotoğraf ve video gönderimi de yapılabilmektedir. Uygulama içinde bulunan kamera uygulaması sayesinde anlık fotoğraflar çekilip gönderilebildiği gibi, arkadaşlarla oyun oynamaya da izin verilmiştir. Uygulama ile etkin olmayan kişilerin en son ne zaman etkin oldukları gözlenebilmektedir. Gelen mesajlar cihaz üzerinde küçük bir baloncuk ile kullanıcılara bildirilmektedir.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Eylül

?????????