Router Nedir?

135

Router Nedir
Router (yönlendirici), modem gibi internet için kullanılan çok yaygın bir bilgisayar uzantısıdır. Peki, modem ile kombinasyon yaparak işlev gösteren Router’ın, modemden farkı nedir, router ne demek ve insanlar neden ikisini birbirine karıştırır? İkisi de bilgisayar ya da televizyona bağlı olan bu cihazlar çok benzer görünümlere sahiptir. Giriş aygıtları bile aynıdır. Ve gündelik hayatta bu iki aygıtın isimlerinin, birbirinin yerine çokça kullanılması karışıklığa sebep olur. Çoğunlukla modeme Router denildiğine tanık oluruz. Ama elbette bu yanlış bir kullanımdır. Ama bilinmelidir ki ikisi de internetle ilgili olsa bile işlevleri farklıdır. Birbirlerini tamamlayıcı görevi görürler. Modem, kablo yoluyla direkt olarak internete bağlanılan cihazla bağlantılıdır ve internet erişimi için tek başına yeterlidir. Router ise modem olmadan işe yaramaz. Ayrıca modem teknik olarak, kablodan gelen sinyalleri bilgisayarın algılayabileceği türden elektriksel sinyallere çevirir. Ama bu sinyalleri modemden çevreye telsiz olarak yayan cihaz Router’dır.

Router’ın İşlevi Nedir?
Modem sadece bir cihaza internet sağlayabilirken Router, bu cihazların sayısını artırır; paylaşımı sağlar. Wi-fi bağlantısını sağlayan modem değil router’dır. Yani kablosuz internetten yararlanabilmemizin sağlayıcısıdır. Router ve Modem’in bir arada olduğu tek bir cihaza sahip olunabilir mi? Elbette günümüzde bu şekilde tek bir aygıt halinde satılan cihazları birçok internet sağlayıcısından tedarik etmek mümkündür.

  • Ek olarak söyleyebiliriz ki:
  • İnternetin çekmediği durumlarda bu genelde Router kaynaklı değil, modemin konumundan kaynaklıdır. Modeminizi, evinizin her köşesine eşit bir mesafede tutmak, erişimi güçlendirecektir.
  • Router aktif durumda olsa bile şayet modem kapalıysa, Router işlevini yitirecektir. Bağlantı sorunu yaşadığınızda mutlaka modemi de kontrol ediniz.
  • Router’ın çevresinde kirişler, kolonlar ya da kalın duvar ve fazla cisimler varsa bu erişimi engelleyecektir. Cihazı olabildiğince geniş ve açık bir alanda tutmak daha yararlı olacaktır.
  • Her türlü teknolojik aygıt çevreye sinyal yayar ve aygıt sayısının fazlalığı sinyal yoğunluğunu arttırır. Böylesi yoğun sinyaller şayet Router’ın yakınlarında konuşlandırıldıysa bir duvar etkisi yapıp Wi-fi gücünü zayıflatabilir ve etki alanını kısıtlayabilir.
  • Router’dan daha etkili bir şekilde faydalanmak için bunlara dikkat etmek gerekir.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments