Elon Musk Hyperloop Testlerine Texas’ta Başlayabilir

446

 

Elon Musk, perşembe günü Texas Ulaştırma Forumu’nda Hyperloop projesi için inşa edilecek test pisti üzerinde çalıştığını duyurdu. Haberlere göre test için Texas konumu tercih edilen pistin, , uzunluğu sadece 8 kilometre (5 mil) olacak.

Hyperloop, Elon Musk’ın ifade ettiği gibi taşımacılık sektöründe potansiyel bir devrim yaratabilir. Sistem insanları (800 mil) 1200 km‘den daha hızlı giden kapsüllerde taşımayı hedefliyor. Geçen ay, gelişmekte olan Hyperloop CEO’su Dirk Ahlborn, bu taşıma yönteminin “on yıl içinde” gerçekliğe kavuşacağını söyledi. Test için oluşturulacak pistin zaman çizelgesi hakkında Musk sadece yaklaştıklarını belirterek belirsizdir bir zaman olan “yakında.” demekle yetindi. Elon Musk’ın attığı tweetlere bakılacak olursa Hyperloop kapsüllerini öğrenciler inşa edecek.

Tesla Motors CEO’su ve SpaceX kurucusu olan Elon Musk son günlerde “Hyperloop” projesi hakkında Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nda olduğu gibi katıldığı her ortamda ve kendi kişisel sosyal medya hesaplarından da paylaşımlarda bulunarak gündemi bu konuda sıcak tutmak için elinden geleni yapıyor.

Elon Musk son yılların önemli teknoloji yüzlerinden, geliştirdiği veya üzerinde fikir yürüttüğü projeler milyonlarca kişi tarafından merakla takip ediliyor, ayrıntılı şekilde izleniyor. Nede olsa Musk da PayPal’ı yaratan ekibin önemli bir parçasıydı. Elon Musk’ın geçmişte “yapay zeka” hakkında “şeytanca” yorumunu yapması ile karşılaştırıldığında bu hafta içinde bir çok isim tarafından imzalanan “AI güvenlik araştırması.” (“AI safety research“) adlı açık mektuba imzasını atması hiç süpriz olmadı. O yapay zeka üzerinde çok dikkatli çalışılması gerektiğini, akıllı makineler üretmenin insanlığı Terminatör’de olduğu gibi yok olmaya götüreceğine inanıyor.

hyperloop-elon-musk-test

Elon Musk asla uzun süren bir sessizliğe girmiyor geçen hafta “yapay zekayı faydalı tut” (“keep AI beneficial“) adında bir fona tam 10 milyon $ bağışladığını duyurmuştu. Bir başka deyişle robotların bizi öldürmesinin önüne geçmek için atılan bir adıma destek oldu.

En azından insanlığı Skynet gibi bir canavarın gazabından korumak istemesi ve yine insanlığın seyahat sorunlarına çözüm için durak bilmeden Hyperloop gibi ufkumuzu açan projeler üzerinde çalıştığı için teşekkürler Elon Musk.

HYPerloop-cepklinik-2

 

Hyperloop için daha fazla detay istiyorsanız:  Hyperloop Alpha

Resim: HYPERLOOP

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments