IP Sertifikası Nedir

97

IP Sertifikası Nedir?
Dünyada son zamanlarda artık bir çılgınlık noktasına gelen akıllı telefonlarda özellikle bitmiyor. Bir den çok marka seri halde çıkarılan telefonlar bazen biraz da günlük hayatın telefonlar üzerindeki etkileri, telefon üreticilerini harekete geçirmiş durumda. Tabi bunun içerisinde biraz da rekabet anlayışı var desek yanılmış olmayız.

Her geçen gün hatta abartılsa her geçen gün yeni bir model çıkartma eğiliminde olan telefon markaları yeni bir sertifika anlayışını devreye soktular. İp sertifikası adı verilen bu sistemin mantığı, telefonların günlük hayatta dış etkenlere karşı nasıl bir savunma anlayışına sahip olduğunun derecesi verilmekte. Bu verilen derecelendirme içerisinde katı ve sıvı olmak üzere iki alan var. Bu alanlarda ip yazısından sonra 2 rakam daha geliyor. Örnek verecek olursak İp56 . Bunun anlamı 5. Dereceden kuru etkiye karşı dayanıklı ve 6. Dereceden sıvı etkilere karşı dayanıklı anlamına gelmektedir. Bu derecelendirmelerde kuru olanı 6. Dereceden ve sıvı olanı da 9.dereceden fazla olamaz.

Kuru derecelendirmelerinde toz, kum gibi ufak çapta zarar ya da rahatsızlık verebilecek etkilere karşı dayanıklık koruması geliştirilmektedir. Sıvılarda da su damlaları ya da suyun içindeki dayanma süreleri ele alınmaktadır. Hatta bu sertifika çıktıktan sonra pek çok kişi bunu denemeye kalmış ve ufak akvaryumların içerisinde telefonlarını atarak deneme yapmaya çalışmışlardır. Bunların bazılarının abartı olduğu da ihtimaller arasında.

Yukarıda saydığımız özellikler dışında elektrik akımı ve dış darbelere karşı dayanıklık testleri de mevcuttur. Günlük hayatta yağmur altında telefon ile konuşmak ya da istemsiz olarak telefonunu suya düşüren çok kişi vardır. Önce saatler üzerinden çıkan bu düşünce günümüzde telefonlar üzerinde de uygulanmaktadır. Ne kadarı gerçekte etkilidir bunu zaman gösterecek.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments