IPS LCD Nedir

716

IPS LCD Nedir?
Öncelikle kısaca açılımından başlayalım. IPS diğer adıyla ın-plane switching anlamı taşımaktadır. Yani daha geniş açılı bir görüş sunmaktadır. Aynı zamanda daha az tüketim gerçekleştiren bir LCD ekran türüdür.

Eski televizyonlarda ya da bilgisayarlarda bir şey fark etmişsinizdir. Ekrana sadece karşıdan bakınca tüm renkler ve görüntüler nettir. Ancak farklı bir açıyla, yandan baktığınızda netlik bozuluyor ve görüntüyü kaybediyor olursunuz. Bu durum bir zamanlar böyle bir problem teşkil etmekteydi. Tabii teknolojinin ilerlemesiyle buna da bir çözüm bulundu. IPS ekran dediğimiz olay tam da bunun için gündeme geldi. Bu ekranlar sayesinde artık her açıdan bakabilir ve herhangi bir görüntü kaybına uğramazsınız. IPS ekranların aksine diğer ekranlar size 6 bitlik bir görüntü kalitesi sunmaktaydılar. Ancak IPS size 8 bitlik bir görüntü kalitesi sunmaktadırlar. 6 bitlik ekranlarda, ekrana vuran bir güneş ışığı tam bir işkence iken IPS ekranlarda bu durum biraz daha hafifletilmiş oldu.  Bunun yanında enerji bakımından da tasarruf sağlanmış oldu.

Peki Cihazınızın IPS Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Cihazınızı elinize alırsınız öncelikle. Ve tam karşıdan bir bakarsınız. Renk uyumu, kalitesi ne durumda olduğunu hafızaya kaydedersiniz. Ardından ekranı farklı açılarla tutarsınız. Yukarı, aşağı, sağa, sola ya da çapraz hale getirirsiniz ve bu şekilde bakarsınız. Eğer ki herhangi bir şekilde görüntüde değişiklik olmuyorsa cihazınızın ekranının IPS olduğu yanıtına varırsınız.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments