Kapasitif Ekran Nedir

1112

Kapasitif Ekran Nedir?
Bu terimi hiç duydunuz mu bilmiyorum. Hatta ne kadar işe yarar orası da muamma. Ama bu telefon sektöründe her geçen gün yeni teknolojiler ve bilgiler ortaya çıkıyor. Özellikle de ürün tanıtırken bilgi amaçlı yazıldığında her birini tek tek araştırasınız geliyor. Biz de bu konuda bir şeyler karalayalım dedik. Ve umarım yardımcı olabiliriz. Şimdi kapasitif ekranı tek başına ele almak yerine, Rezistif ekran ile karşılaştırmalı şekilde ele almayı amaçladım.

Rezistif Ekran
Bu tür ekranlar isminden de anlaşılacağı üzere direnç gerektiren ekranlardır. Şimdilerde kullanılan modern dokunmatik telefonlardan önce çıkan telefonlarda bu sistem kullanılıyordu. Bunu daha iyi şöyle açıklayabilirim, bazı eski dokunmatik telefonlarda ekranda baktığınız bir şeyi yakınlaştırmak için ekrana 2 kere tıklamanız gerekirdi. Ya da farklı bir işlem yapmak için ekrana sadece dokunmanız değil, bastırmanız gerekirdi. Yani aslında o telefonlarda Rezistif ekran vardı. Ve işin enteresan tarafı birazdan anlatacağımız Kapasitif ekran teknolojisi Rezistif ekran teknolohisinden 10 sene önce bulunmuştu. Ama bizler Rezistifle daha önce tanıştık.
Bu ekranlar kalem ya da tırnak ile çok çabuk çizilme tehlikesine sahipti. Ayrıca cam kalitesi de oldukça yerlerdeydi.

Kapasitif Ekran
Şuan modern ekranlarda kullandığımız teknolojidir. İnsanın üzerinde bulunan elektrik iletimi prensibine göre çalışır. Elinizde elektriği iletmeyecek bir giysi varsa eldiven gibi dokunmatik size yanıt vermeyecektir.
Multitouch dediğimiz ekran üzerinde aynı anda iki parmağımızı hareket ettirerek işlem yapabilme kolaylığını sağlayan ekranımızdır. Diğer seçeneğe göre çok daha dayanıklı bir ekrana sahip olan Kapasitif ekran kalem ya da tırnak gibi sürtünmelere karşı da daha korunaklıdır. Hatta en güzel tarafı da sadece parmak hareketlerine karşı duyarlı olan bu ekran tipi, telefonumuz cebimizdeyken bizden bağımsız hareketlere kalkışmıyor olmasıdır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments