Super AMOLED Nedir

714

Super AMOLED Nedir?
Son zamanların telefon piyasalarında seri üretim gibi birbiri ardına çıkan modellerin teknik özellikleri ile ilgili haberlerde çok rastlamışsınızdır, X telefon üstelik AMOLED ekran diye. Her ne kadar kamera ve işlemci gibi özellikler telefonlarda çok öne çıkıyor olsa da aslında ekran potansiyeli büyük bir yer kaplıyor. Hele bir de son zamanlarda kavisli tek boyut olmayan telefon ekranlarında daha sık karşılaşacak gibiyiz.

Şuan AMOLED ekranları pek çok markada görmek mümkün. Aslında bunu asıl üreten ve geliştiren Samsung. Bu ifadeyi biraz açacak olursak, temeli organik LED kavramına dayanıyor yani OLED’e. AMOLED  ekranlarda kendini öne çıkartan özellik ise bulunan piksellerin her birine ayrı ayrı aydınlatma yapılmasıdır. Bu sayede arka plan aydınlatması kullanılmaz. Buradaki güzel durum ise ekrandaki siyahlıklar aydınlatma ile açık parlak siyah olmaz. Yani ışık farklı dağılarak daha özgün bir görsellik sunar kullanıcıya. Ayrıca LCD ile karşılaştıracak olursak, AMOLED ekranlar yatay ya da dikey olmak üzere 150 derecenin üzerindeki açılarda bile izlendiğinde herhangi bir ışık düşmesi ya da renk kaybına uğramadığını fark edeceklerdir. Hem de renklerin daha keskin, daha göze hitap eden ve net görüntüler ile karşılaşacaklarını bilirler.

AMOLED ekranların sadece tek bir yanında bir dezavantaj var. O da AMOLED ekranların zamanla parlaklıklarını yitiriyor olmasından kaynaklı. Dolayısıyla daha düşük ömürlü oldukları bir kesin. Ancak bu özelliği dışında geleceğin kesin olarak geliştirilebilir teknolojisi gözüyle bakılıyor olması da bir gerçek. Hele ki android telefonların şarj sorununa bir hafifletici çözüm olarak arka plan ışığı kullanılmadığından AMOLED ekranlı telefonlar daha az şarj harcar. Parlaklığı ve görüntü kalitesine zaten diyecek yok. Diğerlerine göre hem daha dayanıklı hem de daha ince ve hafif.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments