Apple iPhone XR Teknik Özellikleri

235

Apple iPhone XR Teknik Özellikleri
Apple iPhone XS ve XS Max’ın yanı sıra bütçeyi fazla aşmayı düşünmeyen kullanıcılar için uygun fiyatlı iPhone XR’yi de çıkarmıştır. Fiyatı diğer modellere göre daha uygun olan bu telefonun özellikleri de göz ardı edilemeyecek derecede güzel. XR’nin tasarımında XS ve XS Max telefonlarının tasarımlarına yakın tasarımlar kullanıldığı gibi küçük farklılıklara da yer verilmiştir. XR’de kullanılan kasa iPhone 8 modelinden aşina olduğumuz alüminyum kasadır. 6 farklı renk seçeneğiyle kullanıcıya sunulan XR, aynı zamanda görünmeyen ikinci bir kameraya değil de sensöre sahiptir.

Telefonun ön ve arka kısmı çizilmelere karşı dayanıklılığı artırılmış cam ve alüminyum kasadan oluşturulmuştur. XS modellerine göre daha kalın çerçeveye sahip olması ve daha ağır olması dikkat çekmekte. XR’nin ağırlığı 194 gramken, kalınlığı ise 8,3 mm’dir. Diğer modellerdeki çerçevelere göre daha kalın bir çerçeve yapısına sahip olduğunu söylediğimiz telefonda, ekran-kasa oranı %79’dur. Bu oran piyasadaki diğer tam ekranlı telefonlara göre çok fazladır. Bu da daha kalın çerçeve ve daha kaba bir tasarımı yanında getirmektedir.

XR, kablosuz şarj gibi mükemmel bir özelliğe sahip olduğu gibi 2942 mAh bir bataryayla karşımıza çıkıyor. Bu batarya diğerlerine göre daha küçük olsa da yeteri kadar pil ömrünü sağlamayı başarıyor. Face-ID’yi destekleyen telefon aynı zamanda IP67 sertifikalarına da sahip. Bu sertifika ile 1 metre derinliğe kadar yarım saat su altında kalabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle suya ve toza karşı oldukça dayanıklıdır.

Biraz Farklı Ama Güzel Tasarımlı Ekran
828×1792 çözünürlüğüne sahip olan bu telefon 326 ppi piksel yoğunluğundadır. Piksel yoğunluğunun oranı iPhone 6 ve iPhone 8 modelleriyle aynıdır.
XR, normal yeni nesil telefonlara göre biraz düşük piksel yoğunluğuna sahip olsa da en az günümüz teknolojisi pikselleri kadar kaliteli görüntü sunabilmekte. Bu modellerde 3D Touch desteği sunulmamıştır ve OLED yerine Liquid LCD ekran paneli kullanılması tercih edilmiştir. True tone ve wide color gamut destekleri verilen iPhone XR’de 120 Hz dokunma hassasiyeti de bulunmakta.

Fiyatına Göre Yüksek Performans
XR’de, XS’de de kullanıldığı gibi A12 Bionic işlemci kullanılmıştır. Bu işlemcinin 7 nanometrelik teknoloji ile üretilen ilk işlemci olduğunu bilmekteyiz. Üzerinde 3 GB’lık ram kullanılan XR, XS modellerindekinden daha düşük bir ram kullanılmasına rağmen performansından ödün vermiyor. 1 GB’lık ram farkını günlük hayatta hissedemeyeceğinizi söylemek mümkün.

Bu güçlü işlemciye Apple GPU’su eşlik ederken, işlemcinin performansı da gözlerden kaçmıyor.

64, 128 ve 256 GB olmak üzer üç farklı dahili hafıza ile piyasaya sürülen XR’de, yapay zeka ve AR desteği de bulunmaktadır.

Tek Kamera, Kaliteli Çekim
XS modellerinde görülen çift kamera, XR’de mevcut değildir. İkincil bir kameranın bulunmaması portrede derinlik algılama, 2x optik yakınlaştırma gibi özellikleri devre dışı bıraksa da bu kamerayla yeterli seviyede çekimler yapmak mümkün.
12 megapiksel f/1.8 diyaframlı ana kamera ile sunulan kamerada f/2.55 inçlik sensör bulunmakta. Tek kamerası ile 4K video, optik imaj sabitleme ve stereo ses gibi özellikleri de sunmayı başaran XR, küçümsenemeyecek çekimler yapmayı başarabiliyor. Portre modunda sadece insan çekimine destek veren telefon, hem ön kamerasıyla, hem de arka kamerasıyla portre çekimine olanak sağlamaktadır.

Ön kamera olarak 7 megapiksel çözünürlükteki f/2.2 diyafram aralığına sahip kamera kullanımı devam ediyor. XS modellerinde de kullanılan bu kamera ile kaliteli öz çekimler yapmak mümkün.
XR’nin özelliklerinin biraz daha düşürülmesinin nedeni orta segment kullanıcılarına hitap etmektir. Böylelikle fiyat daha da düşürülmüştür.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments