Portre Modu Nedir

918

Portre Modu Nedir
Öncelikle Fransızca kökenli olan portreyi açıklayarak başlayalım. Portre, bir insanın belden yukarısının fotoğraflanmış ya da çizilmiş haline denir.

Artık güzel fotoğraf çekinmek için sadece kameramızın iyi olması yetmiyor. İnstagram da güzel fotoğraflarımız olsun istiyorsak portre modunu iyi bilmemiz gerekiyor. Günümüzde öz çekim (selfie) gibi akımların etkisiyle, telefonlarımızın özellikleri ve modları gelişti kameralarımızdaki gelişmeler de yepyeni modları ardından getirdi.

Portre modundan haberiniz yoksa bir adım geridesiniz demektir. Fotoğrafta insanların sadece bize odaklanmasını istiyorsak ilk başvuracağımız özellik portre modudur. Neredeyse portre modu olmayan telefonlarda kalmadı denecek kadar az.

Öndeki nesneyi odaklayarak arka planı bulanıklaştıran “bokeh” uygulayarak profesyonel sonuçlara neden oluyor. Fotoğrafta bakışları sadece sizin üzerinize topluyor.

Tabi ki portre modunu kullanırken dikkat etmemiz gereken konular var.

Artık hepimizin elinde profesyonel kameralarla yarışan telefonlarımız var. Kameramız ne kadar iyi olursa olsun bizi bir yere kadar kurtarabiliyor. Bunun için bazı dikkat etmemiz gereken konuları anlatacağım. Kötü ışıklı bir ortamda çekim yaptığımızda portre modu bize istediğimiz sonuçları vermiyor. Işığın bol olduğu ortamlarda çekinmek gerekiyor güzel sonuçlar için en azından karanlık ortamlarda kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Fotoğrafın odağında olmazsak da telefonumuzun odaklandığı yerler net diğer yerler ise bulanıklaşıyor. Arka plan ile aramıza mesafe olmadığı zamanlarda odak sorunu ortaya çıkıyor. Portre modu zoom desteği sunmadığı için çekim yaparken fiziksel olarak yaklaşmamız gerekiyor. Aksi taktirde telefonumuzun derinlik algılaması zorlaşacağı için kötü sonuçlar elde edebiliriz. Odaklanacağımız nesnenin önünün açık olduğuna emin olmak gerekiyor.

Portre modunu güzel kullanabildiğimiz takdirde ortaya profesyonel sonuçlar çıkacaktır. Portre moduna ulaşmak çok basit telefonumuzun kamerasını açtığımızda seçeneklerin arasında bulabiliriz. Objemize manuel olarak odaklanmazsak telefonumuz odaklanmayı en yakın objeye göre kendisi ayarlıyor. Yine de elimizle bir noktaya odaklanmak için tıklamak en mantıklısı olacaktır. Eğer kendimize veya bir başka kişiye odaklanmamız gerekiyorsa gözler ilk tercihimiz olmalıdır.

Portre modunu güzel kullanabildiğimiz de artık fotoğraflarımızda derinlik algısının oluştuğunu fark edeceksiniz. Öznemizin dışında kalanlar artık önemini kaybetmiş sadece öznemiz ilgiyi toplamış oldu.

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments