Yeni Başlayanlar için Android

378

Bildiğiniz gibi akıllı telefon ve tabletlerde en çok kullanılan işletim sistemi olarak Android olarak bilinmektedir.Tabi haliyle Android cihazların kullanımı ve nelerden ibaret olduğunu öğrenmekte bu cihazları kullanmaya başlamak ile beraber başlıyor.Eğer ilk defa bir android cihaz kullanıyorsanız bu yazımızı okumanızda fayda var diyebiliriz.Sizler için Android cihazlarda buluna terimleri ve anlamlarını bir araya getirdik ve açıkladık.

Root: Yeni bir telefon satın aldığınız zaman telefon üretici firma tarafından yapılan ayarlar ile birlikte gelmektedir ve bu şekilde kullanmak durumundasınız.Eğer telefonunuz ile ilgili tüm ayarları tam anlamıyla yönetmek istiyorsanız Root denen işlemi geröekleştirmeniz gerekmektedir.Bu işlemden sonra ise istediğiniz uygulamayı kullanabiliyor ve kullanım alanınız biraz daha genişliyor diyebiliriz.

Not : Root işleminden sonra cihazınız garanti dışında kalmaktadır.

Stock ROM:Yeni bir cihaz satın aldığınızda cihaz üzerinde gelen işletim sistemidir.Bu işletim sistemi cihaz üreticisi tarafından geliştirilmiştir.Bu Rom dosyalarını aynı zamanda internet üzerinden de temin edebilir telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Firmware:Telefon üzerindeki bulunan komple yazılım sistemine Firmware denir.Android cihazlara bu durum model ve markaya göre farklılık gösterebilir.Firmware için asıl kök yapısı diyebiliriz.

Custom ROM: Yazılımcılar tarafından geliştirilen ve cihazı istedikleri gibi kullanabilmesi için ayarlanmış işletim sistemidir.Bildiğiniz gibi Android işletim sistemi açık kaynak kodlu olduğu için yazılımcılar kaynak kodlar üzerinde istediği gibi değişiklikler yaparak kullanıcılara sunmaktadır.Örnek olarak CyanogenMod, AOK Rom’larını diyebiliriz.

Recovery Mod:Cihaz üzerinde oluşabilecek yazılımsal hatalar için kullanabileceğiniz bir bölümdür.Cihazda oluşan sıkıntılarda fabrika ayarları dönme,yedekleme yada rom yükleme gibi alanları bulunan bölümdür.Telefon kapalı konumdayken ses açma+home+güç tuşlarına basılarak yapılan işlemdir.

Download Mod:Cihaz üzerinde yapacağınız yazılımsal düzenlemeler için (firmware, kernel ya da ROM yüklemek) eklenmiş bir bölümdür.Telefon kapalı konumdayken ses açma+home+güç tuşlarına basılarak yapılan işlemdir.

Wipe Data / Factory Reset: Bu işlem ile cihazı fabrika ayarlarına geri döndürebilir ve herşeyi silebilirsiniz.Bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç durum vardır.Telefon üzerinde bulunan tüm bilgiler silinecektir ve bu işlemi yaparken şarj durumunuz mutlaka yüzde 50 civarında olmasına özen gösteriniz.

Wipe Cache Partition:Bu menü ile telefonda bulunan geçici dosyaları temizleyerek biraz daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments