Ya Google Olmasaydı

488

Google’ın olmadığı bir dünya?

story_thinking-big-larry-page_image_726x726

Google’ın bugünkü konumu doğru anlamak için geçmişten bugüne nasıl geldiğini, geliştiğini, büyüme politikalarını, geliştirdiği projelerin amaç ve hedef kitlesini ve her şeyden öte bu muazzam işlere imza atan firmanın arkasındaki dehayı iyi incelemek gerek.

Yahoo’nun elinde 1997 yılında aşırı yüksek olmayan pazarlıklı bir fiyata Google’ın çekirdek teknolojisini (daha sonra BackRub denildi) satın almak için şansı vardı. Yani buradan gelecek para ile Larry Page akademik kariyerine pekala devam edebilirdi. Ama onlar bunu es geçmeye karar verdiler. Yahoo’nun Google’ı satın aldığını bir düşünün. Google tarafından geliştirilen ve o yıllarda Google’ın çekirdek teknolojisi niteliğindeki “Page Rank” Yahoo Arama özelliğine dahil olurdu ve hepsi burada biterdi.  Yahoo’nun satın almasından sonra kitlelerin hayranı olduğu nice başarılı girişimin çöpe gittiğine şahit olduk ne yazık ki.

Tabii ki, Yahoo Search muhtemelen, çok daha iyi bir ürün olurdu. Ancak Yahoo yönetiminin yıllar içinde onlarca projeyi öldürmesinden görüldüğü kadarıyla eğer Google gibi bir markayı almış olsalardı dahi bugünkü Google’ın geldiği yerin yakınına bile gelmeleri muhtemel değildi.

Google hakkındaki tüm eleştirilere rağmen, rakiplerini egale ederek arama alanında tek süper güç konumuna gelmesi – sonunun Skynet gibi olmasından endişe edilse de Google gibi sınırları olmayan teknolojinin her alanında bir projesi ve öneresi olan, iddialı ve düpedüz büyüleyici bir başka teknoloji firması daha yok.

Eğer Yahoo Google’ı satın almış olsaydı acaba bir başka firma sürücüsüz arabalar, internet erişimi için balon projesi, robotik teknoloji, AI (yapay zeka), hatta insan ömrünü bile uzantacak projeler için istekli olur muydu? Bugün bu projeleri uyabilecek herhangi bir şirketin var olduğunu düşünmek bile zor. Microsoft  Ar-Ge (R&D labs) laboratuarlarında ilginç projelerin her türlüsünü geliştiriyor ve Facebook Internet.org üzerinden dünyanın daha fazla online olmasına yatırım yapıyor, ancak bu gibi projeler yakından ilgili şirketlerin ticari amaçlarına bağlı olma eğiliminden başka amaç gütmüyor.

google-projeleri

Tersine, Google dışındaki hiçbir şirket ‘MoonShots‘ diye hitap ettiğimiz nefes kesen projeler üzerine ne yatırım yapmaya ne de gerçekten üzerine gitmek konusunda istekliler. Tabii ki, bunu yapmak için kaynaklara sahip birkaç şirket yeterli kaynaaklara sahip ancak Google olmadan mevcut teknoloji dünyasında büyük bir boşluk olacaktır.

Bir şirketin teknolojisinin geleceğin üzerinde çok fazla güç ve etkiye sahip olması kesinlikle tehlike arz edebilir, ama teknoloji dünyası da sahnede süper iddialı Larry Page ve onun insan ötesi fikirleri olmadan çok daha az ilginç olurdu.

larry-page-cepklinik

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments